• O Turizmariumu
  • Uslovi korišćenja
  • Kontakt
info@turizmarium.ogledalo.rs
*Turizmarium
  • Razgovori o turizmu
  • Komentari i mišljenja
  • Analize
  • Održivi razvoj
  • Reportaže
  • Vesti
  • Tech
  • Događaji
  • Odabrano
No Result
View All Result
  • EnglishEnglish
  • Razgovori o turizmu
  • Komentari i mišljenja
  • Analize
  • Održivi razvoj
  • Reportaže
  • Vesti
  • Tech
  • Događaji
  • Odabrano
No Result
View All Result
*Turizmarium
No Result
View All Result

WWF: Recite NE bacanju hrane!

Nina Kovačević by Nina Kovačević
24 маја, 2021
in Vesti
0
Share on FacebookShare on Twitter

Čak 70% biološke raznovrsnosti je izgubljeno krčenjem prirodnih staništa kako bi se dobila poljoprivredna zemljišta, a jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad.

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju #NEbacanjuhrane kojom želi da utiče na ljude da smanje količinu hrane koju bacaju i pošalju jasnu poruku donosiocima odluka da nam je neophodan funkcionalan sistem doniranja hrane koji bi omogućio i restoranima i prodavnicama jednostavan način pomaganja ugroženim ljudima. 

Iz WWF-a poručuju da je čak 70% bioraznovrsnosti izgubljeno krčenjem prirodnih staništa za dobijanje poljoprivrednih zemljišta. Na kraju jedna trećina te hrane završi kao otpad.

„Hiljade vrsta biljaka, životinja, gljiva i mikroorganizama se koristi u ishrani širom sveta. Ta velika raznovrsnost života omogućava proizvodnju hrane u različitim okruženjima i omogućava ljudima pristup raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani. Osim vrsta koje jedemo, širok je spektar i ostalih vrsta koje su ključne u proizvodnji hrane – od polinatora, koji omogućavaju reprodukciju useva, do mikroorganizama koji obogaćuju zemljište. Ukoliko ne očuvamo ovu bogatu bioraznovrsnost, nećemo uspeti da suzbijemo glad do 2030. godine, što je jedan od UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDG)“, ističe Fabijan-Hrvatin Peronja iz WWF Adrije.

Problem otpada od hrane stoji rame uz rame s problemima klimatskih promena i plastike, koja sve više ugrožava živi svet u našim morima. Ipak, zbog njegove ogromne količine, ali i iskorišćavanja zemljišta, vode i energije neophodnih za proizvodnju prekomerne količine hrane, naš je uticaj na planetu izuzetno velik. Čak 50 miliona tona voća i povrća u Evropi se baca isključivo zato što su „nepravilnog“ oblika, a sve to košta neverovatnih 140 milijardi evra. Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na deponije, a njihovim razlaganjem nastaje gas metan, koji je veoma otrovan.

„Bacanje hrane ogroman je socijalni problem s obzirom na porast broja gladnih i siromašnih u svetu. Dok gojaznih ima oko 850 miliona, čak devet miliona ljudi umire od gladi. Kako bismo promenili ovu statistiku, neophodno je da svako od nas deluje. Za početak, dajte svoj glas za sistemske promene i recite jasno NE bacanju hrane“, zaključuje Peronja.

WWF kroz kampanju daje i savete kako sprečiti bacanje hrane u našim domovima. Na svetskom nivou bacamo oko 1,3 milijarde tona hrane godišnje (700 milijardi evra), na nivou Evropske unije 88 miliona tona (143 milijardi evra), a u Srbiji se baca oko 700.000 tona. 

Tags: bacanje hranebiološka raznovrsnostotpadSvetski fond za priroduWWF
Previous Post

Putnički avio-saobraćaj tek 2026. godine na nivou iz 2019., a nakon toga normalizacija i u kargo segmentu

Next Post

Predstavljen novi Galaxy SmartTag+: Pametan način da pronađete zagubljene predmete

Nina Kovačević

Nina Kovačević

Related Posts

Kina gradi prvog DIGITALNOG BLIZANCA na svetu
Vesti

Kina gradi prvog DIGITALNOG BLIZANCA na svetu

31 јануара, 2023
On je srce luksuznog hotela: Da li znate šta sve možete da očekujete od konsijerža?
Vesti

On je srce luksuznog hotela: Da li znate šta sve možete da očekujete od konsijerža?

16 јануара, 2023
Srećni praznici!
Vesti

Srećni praznici!

23 децембра, 2022
Beogradski aerodrom predstavio svoju mobilnu aplikaciju
Tech

Beogradski aerodrom predstavio svoju mobilnu aplikaciju

23 новембра, 2022
Flydubai širi svoju mrežu na 113 destinacija u 53 zemlje
Vesti

Flydubai širi svoju mrežu na 113 destinacija u 53 zemlje

15 новембра, 2022
Tehnologija razvijena od strane Incodea omogućava gostima hotela Kempinski, Hilton i Radisson da se prijave samo sa svojim licem
Tech

Tehnologija razvijena od strane Incodea omogućava gostima hotela Kempinski, Hilton i Radisson da se prijave samo sa svojim licem

8 новембра, 2022
Next Post
Predstavljen novi Galaxy SmartTag+: Pametan način da pronađete zagubljene predmete

Predstavljen novi Galaxy SmartTag+: Pametan način da pronađete zagubljene predmete

Оставите одговор Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kako da zabeležiš jedinstvenu pojavu na nebu uz vivo inovacije u tehnologiji snimanja

Kako da zabeležiš jedinstvenu pojavu na nebu uz vivo inovacije u tehnologiji snimanja

31 јануара, 2023
Kina gradi prvog DIGITALNOG BLIZANCA na svetu

Kina gradi prvog DIGITALNOG BLIZANCA na svetu

31 јануара, 2023
Plan za idealan zimski dan

Plan za idealan zimski dan

26 јануара, 2023

Kalendar događaja

Today
Пон
Уто
Сре
Чет
Пет
Суб
Нед
п
у
с
ч
п
с
н
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
*Turizmarium

© 2020

Navigate Site

  • Razgovori o turizmu
  • Komentari i mišljenja
  • Analize
  • Održivi razvoj
  • Reportaže
  • Vesti
  • Tech
  • Događaji
  • Odabrano

Follow Us

No Result
View All Result
  • Razgovori o turizmu
  • Komentari i mišljenja
  • Analize
  • Održivi razvoj
  • Reportaže
  • Vesti
  • Tech
  • Događaji
  • Odabrano

© 2020

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In